تبادل لینک هوشمند برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان مطالب آموزشی کار وفناوری و آدرس mirzaie81.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.
سوال : در صورتی که طول و عرض طرح شما از اندازه نی ها بیشتر باشد چه کار خواهید کرد؟
پاسخ : در صورتی که اندازه ی نی های به کار رفته در طرح ما از عرض بافته کمتر باشد دیگر نمی توانیم از این نی های نوشابه استفاده کنیم بلکه باید مانند بافته های سنتی از برگ نازک و بلند درخت نخل - برگ و ساقه انواع انواع نی - ترکه و شاخه های نازک نی - ساقه گندم و جو و برنج - و ............... استفاده کنیم.
یا می توان از مواد پلاستیکی و مصنوعی دیگر که نازک و بلند باشند در این بافته استفاده کنیم.
بافنده بعد از گذراندن هر پود افقی از لابلای تارهای عمودی با کمک دفتین ضرباتی بر قسمت های بافته شده وارد می کند تا درگیری تاروپود و در واقع عمل بافت صورت گیرد.
در قسمت های مختلف ایران انواع مختلف دفتین بر اساس نوع بافت وجود دارد و در سه نوع کلی تقسیم می شوند. دفتین دستی کوچک - دفتین دستی متوسط و دفتین دستی بزرگ
جواب : هنگامی که نخ پود از بین دهنه ی نخ های تار عبور کرد هنوز در جای مناسب خود قرار نگرفته است از این رو می بایست آن را با ضربه ی دفتین کوبید تا به لبه ی پارچه متصل شود به این عمل دفتین زنی می گویند.کاربرد دفتین یا شانه این است که آن را پس از عبور دادن پودها از لابه لای تارها بر روی پودها می زنند تا آن ها را در انتهای تارها بنشاند و بافت را محکم کند. و جهت نشاندن گره ها و پودها بر روی تارها مورد استفاده قرار می گیرد.
دفتین انواع مختلفی از کوچک برای بافت های ظریف - متوسط برای بافت معمولی - و بزرگ برای بافت های ضخیم و ................ دارد
به علت اینکه پس از دفتین زدن بافت ما فشرده و کوچک می شود باید طول کار تقریبا دوبرابر طرح اولیه باشد تا بعد از دفتین زدن یا فشردن وقتی پودها جمع و فشرده شوند طرح به مقدار مورد نظر برسد.
اگر با این موضوع برخورد کنیم می توانیم سر نخ را با نخ و سوزن با ظرافت در لای بافت مخفی کنیم (بدوزیم) و سپس یک تار جدید در آن محل قرار داده و شروع به ادامه بافت کنیم یا با گره خیلی ظریف تار جدید را به انتهای تار قبلی گره بزنیم و سپس ادامه بافت
پودمان صنایع دستی بافت
سوال : چه ارتباطی میان ضخامت نخ و طول بافت هنگام پودگذاری وجود دارد ؟
جواب : در پود گذاری هرچه ضخامت نخ بیشتر باشد کار سریع تر و زود تر تمام و بافته تکمیل می شود البته به علت ضخامت بیشتر نخ و به اصطلاح پف کردگی بیشتر آن احتیاج به دفتین زدن بیشتری برای جاگیری مناسب دارد و همچنین ضخامت کلی بافته ما بیشتر می شود و در کل به نخ کمتری برای بافت احتیاج داریم.
اما در صورتی که نخ نازکتر باشد مقدار نخ مصرفی بیشتر و طول مدت زمان بافت هم افزایش می یابد همچنین ضخامت کلی بافته ما کم تر است و به دفتین زدن کم تر ی هم احتیاج دارد
پودمان صنایع دستی بافت
سوال : اگر در ابتدا برای بافت خود محاسبات درستی از میزان نخ مورد نیاز نداشته باشیم یا به اشتباه طول نخ را کمتر محاسبه کنیم، تارهای بافته ما به هم نمی رسند.
راهکار پیشنهادی خود را برای ادامه ی کار و رفع این نقص بیان کنید.
جواب : برای اینکه بافت ما به طور کامل ایجاد و در پایان کار نخ زیاد نماند یا نخ کم نیاوریم باید از ابتدای کار دقیقا محاسبات طولی نخ و مقدار خمیدگی - چرخش - لاخوردن - دور زدن نخ و ........... را محاسبه کنیم تا دو سر نخ پوددر پایان به هم برسند و آنها را در کار فرو یا گره بزنیم.
اما اگر به هر دلیلی نخ کم آمد و نتوانستیم دو سر نخ را به هم برسانیم باید :
یک نخ هم رنگ با نخ پودی که طولش کم شده به آن گره محکم و ظریفی بزنیم طوری که زوائد گره زیاد معلوم نشود و نهایتا ادامه کار را با این نخ جدید تکمیل کنیم.
سوال : نگاهی به بافته بیندازید اگر در بافته از دو رنگ استفاده کرده اید.و در آن ، گره و نخ اضافی می بینید. با دوستان خود روش هایی را برای مخفی کردن آن ها پیدا کنید.
جواب : مخفی کردن گره ها و نخ های اضافی به تبحر و مهارت شما نیاز دارد که می توان با روشهای زیر تا حدودی آن را برطرف کرد.
1- استفاده از قیچی بسیار طریف و کوچک و برش گره ها و نخ های اضافی
2- استفاده از تیغ و کاتر برای بریدن و مخفی کردن نخ ها و گره های اضافی
سوال : چند نوع شیرازه پىچى دیگر وجود دارد؟ هر كدام براى چه بافته اى استفاده مى شود؟
براى پاسخ به این پرسش بهتر است با دوستان و همكلاسى هاى خود سرى به كارگاه هاى قالى بافى و گلیم بافى بزنید و یا در اینترنت جستجو كنید.
جواب : پس از بافت برای اینکه تارها از محل خود خارج نشوند و استحکام بافت بیشتر شود اطراف طولی بافته را شیرازه پیچی می کنند. مانند قالی و فرش که در امتداد طولی آن شیرازه پیچی شده است.
انواع شیرازه های مهم که در بافت قالی - گلیم و فرش استفاده می شود عبارتند از :
سوال : اگر نخ ها در هر طرف از هر دو رنگ باشد طرح طناب چگونه خواهد شد؟ انجام دهید.
جواب : طرح بافت طناب در پایان به صورت شطرنجی با ترکیب دو رنگ استفاده شده در خواهد آمد
باشد.
جواب کارخارج از کلاس صفحه65 کتاب کاروفناوری هشتم
پودمان صنایع دستی بافت
سوال : نام چند شغل و نقش و كاربرد این پودمان را در این مشاغل بررسى كنید و در جدول زیر بنویسید.
نام شغل : قالی باف - گلیم باف - بافندگان حصیر و بوریا - بافندگان بافت دستی و ..............
نقش و كاربرد : در بیشتر بافندگی ها اصول اولیه بافت مثل هم هستند. که همان عبور پود از میان تار است البته بافت های دیگری هم هست که از یک نخ با چند نخ در آن استفاده می شود.
- در شبكه اینترنت انواع بافت مربوط به صناىع دستى كشور را جستجو كنید و نام ، تصویر و روش بافت آن را از طریق رايانامه براى پست الكترونيكى دبیرخود ارسال كنید .
همان طور که می دانید یکی از غنی ترین کشورهای دنیا در زمینه تنوع بافت و محصولات صنایع دستی وابسته به آن ایران است که در گوشه و کنار آن این صنایع تولید می شود در تصاویر زیر نمونه هایی از این صنایع دستی بافت نمایش داده شده است.
1- جاجیم : بافت جاجیم در میان ایلات و عشایر ترکمن - کردستان - آذربایجان - فارس و ...... روستاها بر روی دستگاه های مخصوص رواج دارد
2 - گلیم : گلیم دست بافته ای است پودنما و بدون پرز که هم بر دار افقی و هم بر دار عمودی بافته می شود . گلیم بافته ای دو رویه است که در هر دو طرف آن نقش ها و رنگ ها یکسان هستند
3- زیلو : زیلو دست بافته ای است که با استفاده از تار و پود پنبه ای بر دارهای عمودی تولید می گردد بافت این زیر انداز تابستانی در روستا ها متداول است زیلو نسبت به سایر دست بافت ها ضخیم تر و زمخت تر است و دوریه است به طوری که نقش هر طرف آن با طرف دیگر متفاوت است
4- پلاس : در بافت پلاس نیز مانند زیلو از تار و پود پنبه ای استفاده می شود با این تفاوت که در بافت پلاس از نخ های پنبه ای نامرغوب و پست استفاده می شود ممکن است در بافت پلاس از تار پشم یا پنبه استفاده شود و از پارچه های کهنه ی تا شده نیز به عنوان پود استفاده گردد.
5- شیرکی پیچ : تولید این دست بافته ی زیبا و نفیس میان ایلات و عشایر استان کرمان متداول است شیرکی پیچ را هم چون گلیم بدون پرز و صاف می بافند اما به هنگام بافت پیچش نخ های پشمین پود در زوایای مختلف به دور تارها ، سطح بافته را متفاوت از گلیم نشان می دهد.
شیرکی پیچ یک رویه است و در پشت آن نخ های پود که عبور نموده اند آویزان است از این رو استفاده از این بافته در مناطق سردسیر مناسب است.
شیرعلی پیچ و شیریکی پیچ از نام های دیگر این بافته می باشد
6- ورنی : بافت ورنی در میان ایلات و عشایر دامغان - اهر و مشکین شهر آذربایجان متداول است.
شیوه بافت ورنی با شیرکی پیچ کرمان مشابهت دارد این بافته نیز یک رویه و از پشت آن نخ های پود آویزان است ورنی با تار و پود پشمین بافته می شود در سال های اخیر بافت ورنی ابریشمی نیز متداول شده است
7- سوزنی : بافت سوزنی در میان ایلات و عشایر استان فارس متداول است این دست بافته نیز با پیچش نخ های پودبه دور تارها شکل می گیرد و یک رویه است و در پشت آن نیز نخ های پود آویزان است در بافت سوزنی بر خلاف نام آن از سوزن استفاده نمی شود و بافت آن به صورت قطعات کوچک متداول است.
8- جُل : از آنجا که ایلات و عشایر اسب را حیوان با ارزشی می دانند به تولید دست بافت هایی برای پوشش این حیوان نیز اهمیت می دهند جُل اسب را معمولاً مانند جاجیم کم عرض می بافند و سپس قطعات بافته شده را به یکدیگر متصل می کنند.
بافت جل اسب در میان ایلات قشقایی و شاهسون به صورت سوزنی نیز متداول است.
9- جوال - خورجین - چنته : ایلات و عشایر با به کارگیری انواع روش های بافتنی که در بافت گلیم - جاجیم و ..... به کار می رود یا ترکیب بعضی از روش ها با یکدیگر وسایل دیگری چون جوال - خورجین - چنته و .... نیز می بافند که متناسب با اندازه ی هر یک جهت حمل اشیاء برپشت حیوان یا بر دوش انسان مورد استفاده قرار می گیرد
10 مفرش : یا رختخواب پیچ می تواند حجم قابل توجهی رخت خواب و اثاث را در خود جای دهد.
11- ننو : از کف ننو به عنوان زیر انداز محل خواب کودک استفاده می شود.